Quantcast
Channel: Monas Kjøkkenskriverier
Viewing all 350 articles
Browse latest View live

Sticky rice med kokosmelk og mango (dessert)

$
0
0


 Endelig kom jeg meg rundt og fikk laget denne herlige thailandske desserten! Første gang jeg smakte sticky rice (klebrig ris) med mango, var da jeg var invitert som matblogger til spisestedet Matsalen på Forus i Stavanger. Kombinasjonen av kokosmelk og mango er bare vidunderlig, og risen gir en herlig struktur. Jeg var fast bestemt på å lage desserten selv en gang - det har bare tatt litt tid...

I går var jeg innom en asiatisk butikk for å handle diverse godsaker. Jeg fikk øye på såkalt glutinous eller sticky rice (søt ris), og kom på den gode desserten som jeg kun har spist den ene gangen tidligere. 

Jeg gjorde litt research, og leste flere oppskrifter som jeg fant på nettet. De fleste virket litt omstendelige, men en fellesnevner var at det er risen som er avgjørende å få til riktig. Den skal nemlig dampes, ikke kokes. Og før det skal den både bløtlegges og skylles. Merk at det er kun denne risen som kan brukes til desserten - ingen annen ris vil gi samme resultat.

Jeg fant én oppskrift på epicurious.com som virket enkel å følge, men jeg valgte å gjøre den desto enklere med færre steg. Jeg lagde kokossausen i én batch som i sin helhet ble blandet sammen med risen, og brukte mindre sukker som jeg pleier med desserter. 

Desserten opplevdes enklere å lage enn jeg trodde på forhånd, og risen ble helt perfekt på konsistens. Ut fra responsen fra både mann og barn kan jeg konkludere med at denne desserten ikke er laget for siste gang… Merk at desserten er aller best når risen er nylaget.

Bruk den beste kokosmelken du kan finne. Jeg anbefaler den økologiske kokosmelken fra Santa Maria, den har en fantastisk fin og silkemyk konsistens, og er prisgunstig i forhold til kvaliteten.


Du trenger følgende til 4-6 personer:

3 dl sticky rice (glutinous rice)
1 boks god kokosmelk
3-4 ss rørsukker
1/4 ts salt
1 stor, godt moden mango (eller to mindre)

(Eventuelt ristede sesamfrø til topping)

Mål opp risen, og legg den i bløt i kaldt vann ca en time. 

Når risen er ferdig bløtlagt, skylles den godt i kaldt vann før den skal dampes. Jeg brukte en sikt til dampingen, den har små nok hull til at ikke risen faller igjennom, og den var hendig til å skylle risen i først også. 


Ha vann i en kasserolle som har plass til sikten, det må være nok vann til at kasserollen ikke tørrkoker, men ikke så mye at risen får kontakt med vannet. Sett sikten med risen oppå kasserollen. Legg et kjøkkenhåndkle over før lokket legges på - da vil dampen holde seg mest mulig i kasserollen, se bildet over.

Kok opp og la risen få dampe i 20-25 minutter, til den er gjennomkokt og uten noen hard kjerne inni riskornene. Prøvesmak på risen etter ca 20 minutter, for å sjekke om den trenger noen minutter ekstra.

Mens risen damper, lages kokossausen. Ha kokosmelken i en liten kasserolle, tilsett 3 ss sukker og salt. Varm opp på moderat varme, rør sammen til både kokosmelken, sukkeret og saltet har løst seg opp. Den skal ikke koke! Smak på sausen, om du vil ha den litt søtere så tilsetter du litt mer sukker (jeg synes den ble perfekt med 3 ss). Sett til side så lenge.

Når risen er ferdig dampet, has den over i en romslig bolle. Risen er nå veldig klebrig, og det skal den også være. Hell over kokossausen, og bland sammen med en sleiv. Dekk med lokk, og la risen stå og trekke inn kokossausen i ca 30 minutter.


Mens risen står og godgjør seg, ordner du med mangoen. Skrell den først, deretter settes den med smalsiden ned på skjærefjølen. Du skal nå skjære vertikalt ned langs den flate steinen som befinner seg inni mangoen - skjær ca en cm til siden for "midtstripen" av mangoen, dersom du treffer på steinen, flytter du bare knivbladet en anelse ut til du kun skjærer gjennom rent fruktkjøtt. Skjær gjennom på motsatt side av steinen, og du har nå to halvdeler mango, som kan snittes i tynne skiver, se bildet over. Skav av resten av mangokjøttet som sitter rundt steinen, så får du med alt. Dette blir ikke like "pent", men det smaker da like godt…

Eventuelt kan du riste litt sesamfrø til dryss, men det er ikke strengt nødvendig.

Server sticky rice med mango til, og eventuelt et dryss ristede sesamfrø over. Vel bekomme!


Ovnsbakt laks med stekt ris og mango

$
0
0


Hvis du har kokt ris til overs - hvorfor ikke utnytte den til en ny, enkel og god middag? Da er stekt ris ypperlig, og det er faktisk dagsgammel ris (oppbevart kaldt i kjøleskap) som egner seg aller best, da er den ikke så klebrig. Har du mye ris til overs kan du lage stekt ris som en egen rett. Alternativt kan du lage stekt ris på enkelt vis som tilbehør til kjøtt eller fisk, slik jeg har gjort her. 

Mango smaker så utrolig godt til fisk - dette er jo nesten for snop å regne! Pass på at du bruker mango som er godt moden, da har den en fantastisk fin sødme.

Tips: Neste gang du koker ris, så kan du jo lage litt ekstra med tanke på en lettvint middag etpar dager senere? Kokt ris holder seg fint i kjøleskap 2-3 dager, gitt at du setter den kaldt i kjøleskap så snart den er litt avkjølt (når den nærmer seg lunken).


Du trenger følgende til 3-4 personer:

5-600 gr laksefilet
Sitronolje (evt extra virgin olivenolje)
Salt
Pepper

1 stor, godt moden mango
1 vårløk
Olje til steking
Kokt ris (3-4 porsjoner)
2 ss soyasaus
1 ss sesamolje
Salt
Pepper

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Laksefilet deles i passe porsjonsstykker, og has i en ildfast form. Sprinkle over sitronolje, og dryss over litt salt og pepper. Stekes i ca 14-15 minutter, til laksen er akkurat gjennomstekt.

Skjær av skallet på mangoen. Skjær av fruktkjøttet fra den flate steinen, kutt det i terninger, og ha i en romslig bolle. Vårløk kuttes i millimetertynne ringer, og blandes i.

Ha etpar spiseskjeer olje i en stekepanne på god varme. Tilsett den kokte risen, soyasaus og sesamolje, og rør sammen. Pass på å "dele" opp risen så den ikke har klumper. La steke 2-3 minutter under omrøring, smak til med salt og pepper. Ha den stekte risen over mangoen og vårløken, og bland sammen.

Server laksen med stekt ris & mango. Vel bekomme!

Kokketeater på Gastronomisk Institutt (Stavanger)

$
0
0


Når man utgjør halvparten av arrangementskomiteen til en teambuilding på jobb, så har man en viss innflytelse på programmet. Og når den andre halvparten er minst like matinteressert som meg, oppvokst som hun er i "gourmet-hovedstaden" Lyon i Frankrike, ja så måtte jo bare mat få hovedfokus. Jeg har lenge hatt lyst til å avlegge Gastronomisk Institutt (GI) et besøk, og min gode og matglade kollega syntes det var en fortreffelig idé å arrangere en sosial kveld der.

GI er et nasjonalt, matfaglig kompetansesenter som særlig legger vekt på bruk av norske råvarer. De retter seg både mot profesjonelle aktører, og alle andre som er interesserte i mat og matkultur, også private. Mange kjente, norske kokker har hatt fartstid der - Eyvind Hellstrøm, Harald Osa, Lars Barmen, Charles Tjessem, Ørjan Johannessen og flere. GI holder til i Måltidets Hus på Ullandhaug i Stavanger sammen med en rekke andre matrelaterte aktører, inkludert Nofima, TINE FoU, Bioforsk og Bocuse d'Or Norge.

Til "slike som oss" (utenfor den profesjonelle matbransjen altså) tilbyr GI alt fra ulike kurs til rene restaurantopplevelser. Valget vårt falt på kokketeater, hvor man sitter rundt et bord i selve kjøkkenet og overværer kokkeleringen av maten vi skal få servert. Ikke minst innbyr det til god og uformell prat med kokkene, som har utarbeidet en egen meny for kvelden - bare for oss altså. Vi var 11 kolleger totalt, fikk servert en treretters meny samt to appetizers innledningsvis. Det ble en utrolig fin og annerledes matopplevelse, i stor grad tuftet på lokale og norske råvarer, med spennende vrier og kombinasjoner.

Hele Norges Ingrid Espelid Hovig - et stort og flott portrett henger på veggen på Gastronomisk Institutt

Vi ble tatt godt imot av kjøkkensjef på GI, Magne Christensen...

…som kunne by på et godt utvalg av aperitifer, både med og uten alkohol

Hovedkokk for kvelden, David Rivas, forteller om kveldens meny. Han er halvt venezuelansk og halvt italiensk, og er utdannet ved kokkeskolen Hofmann i Barcelona - skolen har en egen restaurant som attpåtil er "dekorert" med en Michelin-stjerne(!)

En litt morsom detalj ved kveldens meny var gjennomgangsfargen oransje i alle rettene. David meddelte at han har en særlig forkjærlighet for norske gulrøtter, på grunn av all sødmen. Foruten gulrøtter ble det brukt andre oransje råvarer som søtpotet, gresskar, appelsin og tindved i menyen. Han pleier ofte å inkludere en eller annen grønnsak i desserter, det gjorde han denne gang også - ganske interessant bruk av råvarer synes jeg. Og ellers satte han et spennende sydamerikansk stempel på maten.

Lekre kuverter...

Bordpynten er både dekorativ og høyst spiselig - dette er spirer av tørkede erter (på fuktig bomull)! 
Til inspirasjon for flere enn bare meg??

Kollegene mine er samlet til bords og er klare for en hyggelig og uformell gourmetkveld

Første appetizer: Syltet gulrot med tapioka-perler marinert i soyasaus, og den urnorske urten ramsløk. Omsider fikk jeg smakt ramsløk altså - den er bare suveren, det norske svaret på hvitløk!

Andre appetizer: Eple marinert i tyttebærjuice, servert på Snøfrisk og med speket reinsdyrhjerte

Et nydelig smakfullt lite maisbrød servert til forretten - inspirasjon fra Venezuela


Forrett: Piggvar ceviche (råmarinert i sitronjuice) servert med søtpotetpuré, søtpotet-chips, karamellisert popcorn, reddik, syltet løk og koriander. Vidunderlig godt og spennende! Piggvaren var overraskende fast i konsistensen, og hadde mye smak. Her var det syre og sødme i fin forening.

Kjøkkensjef David i aksjon

Commis'en (assistentkokken) Petter Sævareid i aksjon

Hovedrett: Nydelig mørt og delikat lam fra Rogaland (Rogalam) - indrefilet til venstre, ytrefilet bak, og lammebrissel foran. Servert med syltet gresskar, gresskarpuré, løkpuré, aspargesknopper, erter, morkler og kjørvel, og sist men ikke minst en "saus" bestående av kraften fra kjøttet (brun farge) og vårløk- og dillolje (grønn farge). Utrolig fin matopplevelse å få servert tre ulike deler av lammet på samme tallerken, for ikke å snakke om alt det smakfulle tilbehøret!

Dessert: Madeleine (fransk klassiker-kake) på "norsk vis", servert med tindved-iskrem, vaniljesaus, sjokolade-biscotti, appelsin, syltet gulrot(!) og bergmynte. Herlig avslutning på en flott kveld!

**********

Dette ble en hyggelig kveld med flotte råvarer omsatt i lekre retter, og ikke minst mye god matprat i en avslappet og uformell atmosfære. Kollegene mine syntes det var et særs hyggelig sted & arrangement, kokketeater anbefales. Takk til alle involverte - takk for oss!

Sannheten på bordet (bokanbefaling)

$
0
0


Jeg har nettopp lest boken "Sannheten på bordet - det du ikke får vite om maten din", skrevet av Niels Christian Geelmuyden. Den tar utgangspunkt i en stor mengde forskning og rapporter relatert til hvordan maten vi spiser blir fremstilt, og ikke minst hva den inneholder av både næringsstoffer og tilsetninger. Boken skiller særlig mellom konvensjonell og økologisk matproduksjon. 

Etter å ha lest noen titalls sider, følte jeg meg rett og slett litt skremt! Jeg har i lengre tid tenkt at matvareindustrien ikke alltid har "rent mel i posen", at det brukes mange tilsetninger i hel- og halvfabrikata, og at konvensjonelt landbruk medfører bruk av sprøytemidler som man kan finne rester av i maten vi spiser. Jeg har i økende grad valgt å kjøpe økologiske råvarer, i den grad de er å få tak i, særlig var jeg opptatt av det da jeg lagde babymat til mine små poder. Etter å ha lest denne boka føler jeg meg bare enda mer overbevist om at valget har vært riktig - men heretter vil det bli bare desto mer økologisk i handlekurven min.

"Sannheten på bordet" er både velskrevet og tettpakket med informasjon, og den inneholder en 70 siders oversikt over den forskningen og dokumentasjonen som boken bygger på. Det er ikke mulig å gjengi alt som fremkommer i boken, og det er heller ikke meningen - jeg anbefaler derfor alle interesserte å lese den selv.

**********


Om mat som drivstoff

Innledningsvis beskriver Geelmuyden hvordan maten er drivstoff for kroppen vår, og hvor viktig det er at vi velger maten vår med omhu. Han bruker et "bilde" som jeg ofte har brukt selv; ingen finner på å fylle diesel på en bil med bensinmotor, i så fall ville motoren havarere ganske raskt. Men mange pøser på med feil drivstoff i sin egen kropp, og kan bli både feilernærte og overvektige. Menneskekroppen er veldig tilpasningsdyktig, men over år med usunn og feil mat kan det slå seg ut i en rekke livsstilssykdommer. Med andre ord; mange bryr seg mer om bilen sin enn om det viktigste maskineriet av dem alle, nemlig sin egen kropp. 

I vårt moderne samfunn har det blitt en stor avstand mellom bonden og forbrukeren, og når vi står i butikken med valgets kvaler, så vet vi fint lite om hvordan maten vi kjøper faktisk er fremstilt og hva den inneholder. Mange nordmenn synes å være ganske så ensidig fokusert på matvareprisene, uten å tenke tilsvarende på kvaliteten. Jo billigere, jo bedre deal! Flere burde sjekke ingredienslisten på emballasjen; jo lenger den er, jo mer bør man styre unna produktene. Og jo billigere kjøtt, jo større sjangs for at dyrene ikke har hatt det bra.


Om bruk av sprøytemidler i landbruket

Boken tar grundig for seg bruken av sprøytemidler i konvensjonelt landbruk, og ikke minst konsekvensene for maten vi spiser. Plantevernmidler som de så fint kalles, eller pesticider som er mer dekkende, brukes for å bli kvitt ugress, insekter og skadedyr, og dermed øke avlingene og tjene mer penger. Sprøytemidlene inkluderer mange giftige kjemikalier, deriblant nervegasser som er blitt brukt i krigføring og som er forbudt i de fleste andre sammenhenger (!). 

Det brukes mye verneutstyr under sprøytingen av maten - som deretter altså skal konsumeres av deg og meg... Studier viser at mange konvensjonelt dyrkede landbruksproduker inneholder giftstoffrester. Ingen vet eksakt hva konsekvensen av den såkalte coctail-effekten er, det vil si når flere ulike kjemikalier får virke sammen og forsterke hverandre i uønsket retning. Pesticider er ikke tillatt i økologisk landbruksproduksjon, og mange studier bekrefter også at økologiske råvarer ikke inneholder giftstoffrester, samt at de til dels har et høyere næringsinnhold. 

Ifølge boken blir mer enn 90% av alt åkerlandskap i Norge sprøytet med pesticider. Det mest kjente heter Roundup og finnes også i mange private hager. Ifølge boken ble 318 tonn virksomt stoff forbrukt i norsk landbruk i 2011, en økning på 36 tonn bare siden 2008... Hvor er Mattilsynet midt oppi dette? Fremfor å beskytte oss forbrukere gjennom å anvende "føre var"-prinsippet, har Mattilsynet vedtatt flere ganger å mangedoble tillatte grenseverdier av sprøytemidler i maten vår. 

Norske jordbær, høyt elsket av mange inkludert meg selv, er visstnok blant verstingene i norsk landbruk. Hele 22 ulike pesticider er tillatt av myndighetene i jordbærproduksjon, i gjennomsnitt sprøytes de åtte ganger gjennom vekstsesongen, og inntil en uke før vi spier dem… Bønder som ønsker å produsere økologiske jordbær, rene og frie for pesticider, får etter sigende ikke lov til å merke dem med "økologisk". Er det virkelig mulig??


Om norsk lakseoppdrett

Jeg må innrømme at det har blitt en del laksemiddager på bordet hjemme hos oss, og det har vist seg igjen her på bloggen også. Jeg har hatt en oppfatning av at oppdrettsnæringen har endel å rydde opp i, men jeg har tenkt at det gjelder der som i konvensjonelt landbruk. 

Boken gir ganske så groteske beskrivelser av levekårene for laks i oppdrettsanlegg, med høy fisketetthet, fôr som medfører feilernæring, økende medikamentbruk, og ikke minst høy frekvens av sykdom og fiskedød som resultat. Feilernæringen gjenspeiler seg i kvaliteten på fiskekjøttet, ved at oppdrettslaks inneholder langt mindre omega-3 enn villaks, og besto mer omega-6 på grunn av fôret. Mye tyder på at vårt vestlige kosthold allerede inneholder for mye omega-6, som i for store mengder kan utløse både betennelser i kroppen og alvorlige sykdommer. 

Personlig tror jeg fortsatt at det finnes forskjeller mellom ulike oppdrettsanlegg og hvordan de driftes, og jeg synes faktisk at det er betydelig forskjell på kvaliteten på laks. Likevel; boken har fått meg til å innta en "føre var"-holdning, og det blir nok mindre oppdrettslaks på bordet hos oss fremover. Men jeg har allerede etterspurt såkalt økologisk laks som har bedre levekår i form av mer plass og naturlig tilpasset mat, hos min lokale Meny-butikk.


Om norsk kjøttproduksjon 

Norske kyllinger, kalkuner og griser spiser i dag utelukkende kraftfôr, ikke fordi dyrene har godt av det, men fordi det er billig og gir rask vektøkning. Fôret er typisk sprøytemiddelbehandlet, og giftstoffrester kan gå over i kjøttet som du og jeg skal spise.

Bruk av kraftfôr medfører eksempelvis at kyllinger fordobler kroppsvekten for hver dag som går, og mange av dem regelrett knekker beina. Dessuten er kyllingene stuet inn på et lite areal; hele 19 kyllinger er tillatt per kvadratmeter. Ikke rart at bakterier og parasitter smitter raskt, som igjen har forårsaket en voldsom økning i antibiotikabruk. Økologisk drift fordrer maks seks dyr per kvadratmeter, minst en tredjedel av arealet skal være dekket av halm, flis eller sand, og de skal ha tilgang til uteareal. Det stilles også særskilte krav til fôret. Svenske Livsmedelverket (tilsvarende Mattilsynet i Norge) fant i 2010 at økologiske egg hadde høyere næringsinnhold enn ikke-økologiske. Livsmedelverket ønsket å gå ut med en generell anbefaling om å velge økologiske produkter, men ble ifølge boken stoppet av EUs konkurransemyndigheter fordi det var i strid med prinsippet om fri flyt av varer.

Konvensjonell svine- og storfeproduksjon innebærer for en stor del et stillestående liv i trange bur.  Ifølge regelverket har en gris på 50-85 kilo kun krav på litt over en halv kvadratmeter areal, kyrne kan heller ikke bevege stort på seg. Dyrene utsettes for betydelig grad av stress før og ved slakting, eksempelvis i form av langtransport, og på slakteriet er det tillatt å utsette dyrene for strømstøt hvert tiende sekund for å lede dem frem til bedøvelse og avliving. Hvis det stemmer blir jeg bare kvalm! 

I økologisk svineproduksjon har  man som mål å la grisene få mulighet til å utøve sin naturlige atferd, som å grave i jorda etter røtter og knoller. Økologiske griser viser seg å bli mindre syke og stressede, noe som også gir høyere kvalitet på kjøttet. I økologisk storfeproduksjon har dyrene tilgang til beite både i og utenfor sesongen. Kosten skal i stor grad bestå av gress og kløver, og egenprodusert korn.


Om fett

Fett er en viktig energikilde, og er avgjørende for mange funksjoner i kroppen vår. For eksempel består hjernen vår hovedsaklig av fett. Det er viktig å ha en viss balanse mellom de essensielle fettsyrene omega-3 og omega-6, men på grunn av kostholdet vårt og moderne matproduksjon, antar man at nordmenn i dag får i seg 10-20 ganger så mye omega-6 som omega-3. 

Mettet fett har i flere tiår vært sett på som syndebukken bak vestens fedmeepidemi. De siste 20 årene har derfor mange lettprodukter kommet på markedet, og forbruket av helmelk har gått drastisk ned. Nyere forskning viser imidlertid at det ikke finnes noen sammenheng mellom inntak av mettet fett og hjertesykdom. Studier viser dessuten at barn som drikker helmelk blir slankere enn de som drikker lett- eller skummet melk. Men norske helsemyndigheter står på sitt, og advarer fortsatt mot mettet fett. 

Industrifremstilt margarin får gjennomgå i boken - og man anbefales å bruke ekte smør. Og verstingen palmeolje med alle dens baksider får også passet sitt påskrevet. 

Pasteurisering av meieriprodukter, både melk og ost, blir belyst. Begrunnelsen for å pasteurisere meieriprodukter er å ta knekken på skadelige bakterier som kan medføre sykdom, for eksempel listeria. Problemet er bare at de fleste slike sykdomsutbrudd har forekommet etter inntak av pasteuriserte meieriprodukter. Viktigere er det at pasteurisering, det vil si oppvarming av melken til ca 72 grader i noen sekunder, ødelegger en rekke viktige næringsstoffer i melken, samt enzymer som trengs for at kroppen skal klare nyttiggjøre seg melken. Mye tyder på at selve pasteuriseringen er årsaken til at mange utvikler melkintoleranser.


Om kornproduksjon

Mye tyder på at bruk av kunstgjødsel og sprøytemidler øker avlingene i en periode, for så å flate ut og endatil avta. Jordkvaliteten forringes over tid, man pøser på med stadig mer kunstgjødsel, og den onde spiralen er i gang. Forekomsten av muggsoppgifter i korn og kornprodukter har økt betydelig de siste ti årene, og studier tyder på at disse kan forårsake betennelser i kroppen og alvorlige sykdommer. Med tanke på at over 90% av alt dyrket korn i Norge går til dyrefôr, er det jo urovekkende å tenke på konsekvensene både for dyrene og for oss mennesker.

Økologisk dyrket korn viser seg å ha lavere innhold av muggsoppgifter enn konvensjonelt dyrket korn, mye tyder på at førstnevnte er mer motstandsdyktig mot sykdom. Økologisk korn viser seg også å inneholde høyere innhold av vitaminer og mineraler. Urkorn så som svedjerug, enkorn, emmer og spelt har vist seg å være robuste kornsorter, og gir mindre allergi og mageproblemer.


Om plastemballasje 

Plastemballasjen som maten ofte er pakket i, er ikke så "uskyldig" som vi kanskje liker å tro. Studier viser at mange plaststoffer er hormonforstyrrende. Ett av disse kalles BPA (bisfenol A), og forekommer  i mange plastprodukter, for eksempel i epoksylakken på innsiden av hermetikkbokser. BPA går over  i maten, og deretter over i kroppen vår. Stoffet kan blant annet gi nedsatt forplantningsevne. BPA brytes raskt ned i menneskekroppen, men utfordringen er om man ofte spiser mat på bokser og tuber. 

Pappemballasje trenger ikke være bedre - innsiden er typisk dekket av plast innsatt med polymer eller aluminium. Fluorstoffer blir også brukt, disse viser seg å bli værende i kroppen i motsetning til BPA, og man mistenker at de kan forårsake kreft. 

**********

For å si det litt oppsummert; hvis bare halvparten av det som er beskrevet i boken er korrekt, så er det skremmende. Samtidig bekreftes endel info og forskning som jeg allerede kjenner til og har lest tidligere. Ergo ser jeg ingen grunn til å tvile på den (for meg) nye informasjonen som kommer frem, selv om jeg nok tror der tross alt er nyanser i norsk matproduksjon. For egen del må jeg si at dette er den viktigste boken jeg har lest på lange tider. 

Det handler jo om at mat er så essensielt for å leve, og det ligger god helse i riktig mat. Dernest handler det om dyrevelferd, om at man skal ha noenlunde god samvittighet med tanke på hvordan dyrene har levd før de eller deres "produkter" havner som mat på bordet vårt. Man kan alltids ta det store steget og bli vegetarianer eller veganer, men mange inkludert meg selv er ikke mentalt klare for det. Jeg vil mye heller ha et bærekraftig og etisk landbruk med dyr som har levd et godt liv, som har fått bevege seg fritt og blitt fôret med mat som er naturlig og riktig for dem. Og jeg vil ha korn, frukt og grønt som er mest mulig fritt for sprøytegifter.

Det er jaggu ikke godt å vite hva man skal spise til slutt. Det er mye man skal sette seg inn i som man strengt tatt ikke har forutsetninger for å vite om man bare går i matbutikken, og stoler på emballasjen og reklamen… Men vi bør begynne å våkne opp litt, og innse at jo billigere mat vi etterspør og krever, jo dårligere er den sannsynligvis produsert...

For mitt vedkommende har boken allerede medført endret handlemønster. Jeg kjøper mer økologiske råvarer og villfanget fisk enn før - og skulle bare ønske utvalget var enda bedre enn hva det er… Jeg vil bli flinkere til å etterlyse gode, økologiske råvarer. Forleden fikk jeg faktisk min lokale Sunkost-butikk til å bestille inn to pakker økologiske rosiner, kun for meg fordi de normalt ikke hadde det i sortimentet sitt, og de sendte sms da pakkene ankom. Slikt kaller jeg service!

Jeg har blitt varig påvirket av boken, og ønsker å gi mitt bidrag videre. Dersom bare én av leserne der ute blir inspirert på tilsvarende vis som meg, så har jeg da oppnådd noe!

Frisk og fruktig mango- og appelsinsalat med mynte

$
0
0


Dette er en frisk og fruktig salat som i all sin enkelhet også er veldig allsidig. Den passer til både fisk og kjøtt, men kan selvfølgelig også serveres som dessert sammen med vaniljeiskrem eller alene, eller som mellommåltid.  

Salaten passer ekstra godt nå som det går mot sommer, og har en herlig gul farge som er til å bli glad av! Den består av kun fire ingredienser - mango gir fyldig sødme, appelsinene er syrlige, mynten setter prikken over i'en med sin svalende friskhet, og extra virgin olivenolje runder av det hele. 

Om du ikke er vant til å ha frukt til kjøtt og fisk, så er det kanskje på tide å prøve det ut? Servere gjerne denne salaten som tilbehør neste gang du skal grille, det kan fort bli en vinner!


Du trenger følgende til fire personer:

1 stor, godt moden mango
2 store, gode appelsiner
2-3 ss extra virgin olivenolje
En liten håndfull mynteblader (ca 20 middels store blader)

Skrell mangoen med kniv. Skjær fruktkjøttet av fra den flate steinen, og kutt det i ca 1 cm terninger. Ha mangoterningene over i en salatbolle. 

Skjær av skallet på appelsinene, og kutt fruktkjøttet i tilsvarende terninger. Ha over i salatbollen med mangoterningene.

Tilsett extra virgin olivenolje, samt finhakkede mynteblader. Bland godt sammen.

Serveres til kjøtt eller fisk, som dessert til iskrem eller alene, eller som mellommåltid. Vel bekomme!

Lun potetsalat med cherrytomater og pinjekjerner

$
0
0


Har du lyst på en enkel & smakfull potetsalat til sommermiddagen? Da kan jeg absolutt anbefale denne salaten med gode poteter, cherrytomater, pinjekjerner, mais og friske urter. Den er toppet med extra virgin olivenolje og en god skvis med limesaft, som gir en lett og frisk smak.

Potetsalaten passer ypperlig som sunt og mettende tilbehør til både kjøtt, fisk og gode pølser, gjerne fra grillen… Den vil også gjøre seg godt på buffetbordet, og det er kjapt gjort å doble oppskriften hvis ønskelig (da kan du bruke en stor boks mais i stedet for to små).


Du trenger følgende til fire personer:

8 middels store partypoteter eller amandine (kokefaste)
15-20 cherrytomater
1 liten boks mais
En god håndfull frisk timian
En bunt gressløk (2-3 ss hakket)
5 ss extra virgin olivenolje
1/2 lime
30 gr pinjekjerner
(Eventuelt litt salt)

Vask potetene, behold skallet på, og kutt dem i 1-1,5 cm tykke skiver. Dampes i kasserolle med rist og litt vann i 20-25 minutter, til de er helt møre. Ikke la kasserollen tørrkoke, så sørg for å ha i nok vann til at det ikke skjer.

Imens kuttes cherrytomatene i to, og has i en romslig bolle. La maisen renne av, og tilsett. Dra av en god håndfull timianblader (de tynnere stilkene vil følge med, og det er helt greit), grovriv med fingrene, og tilsett. Gressløk småkuttes med kniv eller saks, og tilsettes. Bland sammen.

Dersom pinjekjernene er naturelle, bør de ristes først for å få frem den gode smaken. De ristes i tørr stekepanne på god varme til de blir fint gyldne.

Når potetene er dampet helt møre, legges de over i bollen. Hell over extra virgin olivenolje og skvis limesaften over. Bland godt men forsiktig sammen, så potetene ikke går i stykker, men blir dekket av oljen, limesaften og urtene. Tilsett pinjekjernene til slutt, og smak eventuelt til med litt salt om ønskelig.

Serveres til kjøtt eller fisk etter ønske. Vel bekomme!

Den beste & smarteste barnegrøten er hjemmelaget!

$
0
0

Havregrynsgrøt med banan, erter og en dæsj extra virgin olivenolje - spesialbestilling fra en matglad liten frøken

Barna mine har nå blitt 2 og snart 4 år gamle, og jevnlig blir jeg minnet om at innsatsen jeg la ned i å lage all babymaten selv har båret frukter. Ikke det at de alltid spiser opp maten sin, eller har like god matlyst bestandig, men jevnt over viser de mye matglede og nysgjerrighet i forhold til å prøve ny mat og nye råvarer. Særlig ser jeg hvor betydningsfull den hjemmelagde babygrøten har vært.

Da eldstemann hadde passert året og fått jeksler å tygge maten med, begynte jeg å gi henne solsikkefrø og gresskarfrø som "snacks". De er passe små, passe greie å tygge, og fine & nøtteaktige på smak. Og så er de sunne så klart. Hun ble helt hekta på dem!

Og hva har dette med babygrøt å gjøre? Jo, nå skal du høre…

Jeg funderte litt på min egen "hang" til musli & grynblandinger, og tenkte at dette måtte jo være et naturlig neste steg for datteren min, særlig når jeg så hvor glad hun var blitt i solsikke- og gresskarfrø. Jeg har nemlig gjort det til vane å mikse min egen musli basert på ulike gryn, korn og frø. Noen foretrekker den enkleste varianten med havregryn og melk - som på sett og vis er det samme som grøt, bare ikke kokt. 

Jeg begynte å servere havregryn og hirseflak med melk til datteren min, og det ble mer og mer erstatning for den gode, gamle havre- og hirsegrøten. Solsikkefrø og gresskarfrø kom raskt til, sammen med revet kokos og rosiner. Etter hvert ble det også rugflak, speltflak, linfrø og sesamfrø, puffet hvete og puffet havre. 

Og det slo meg at musli er en fantastisk måte å bli vant til ulike konsistenser på maten. Dessuten brukte jeg mer og mer gryn og frø i brødene jeg bakte. Brød med gryn og frø har aldri vært noe "issue" hos barna mine, de har aldri klaget på "klumper i maten", og de spiser gjerne skorpene også. Jeg tror det meste henger sammen i så måte, og de har jo aldri vært vant til noe annet. (Tro meg; jeg er litt oppgitt på reklamene for enkelte Jippi-produkter som fås kjøpt hos Meny blant annet, spesielt rettet mot barn

Da minstemann kom i samme alder, så jeg ingen grunn til å ikke gjenta suksessen. Han ble like hekta på solsikke- og gresskarfrø som søsteren hadde blitt, og i dag er musli hyppig servert her hos oss. Ungene får stort sett velge hvilke gryn & frø de vil ha i blandingen sin, da opplever de å ha litt medbestemmelse også. Tanken min er at hva de enn velger, så er det sunne råvarer, og det blir litt variasjon fra gang til gang.

I den senere tid har jeg vendt mer og mer tilbake til å koke grøt til kveldsmat til dem. Jeg koker havregrynsgrøt med vann, tilsetter en grovmoset banan (med gaffel) og en liten dæsj extra virgin olivenolje… Jeg bruker utelukkende økologisk havregryn, som endatil fås kjøpt hos Rema. Iblant erstatter jeg litt av havregrynene med rugflak, som altså får koke med havregrynene. Og - tro det eller ei - eldstemann har i den senere tid lagt inn bestilling på å få servert grøten med erter. Joda, grønne erter! Frosne erter tilsettes når grøten er nykokt, da avkjøles den raskt, og ertene tiner i samme slengen. Genialt. Denne grøten har blitt fast rutine, begge ungene er hekta, og jeg setter meg ikke på bakbeina når de vil ha noe som de synes smaker godt og som samtidig er kjernesunt!

Ved glutenallergi er hirseflak supert å bruke til grøt i stedet for havregryn, sunn og jernrik er den også. Juster da ned vannmengden litt, da hirse ikke suger til seg like mye vann som havregryn.

Så; jeg slår herved et slag for hjemmelaget babygrøt - den kan avstedkomme så mye sunnhet & ekte matglede hos små poder.

Jeg anbefaler å bruke økologiske havregryn, og generelt så mye økologiske råvarer til små barn som mulig. "Vanlige" havregryn fra konvensjonelt landbruk kan inneholde giftrester på grunn av utstrakt sprøytemiddelbruk.


Jeg bruker følgende basisoppskrift på babygrøt til mine to små gourmander (1-5 år):

8 ss havregryn (helst økologisk)
(Etpar av spiseskjeene med havregryn kan erstattes av eksempelvis rugflak)
3 dl kaldt vann
1-2 ss høyverdig kaldpresset olje (olivenolje, linfrøolje, rapsolje)

Forslag til tilsetninger etter ønske:
Grovmoset banan
Grovrevet eple eller pære
Blåbær
Grovhakkede jordbær
Grovhakket moden mango
Rosiner, grovhakkede svisker eller aprikoser (helst økologiske)
Erter eller mais
Revet kokos

Ha havregrynene i en tykkbunnet kasserolle, og tilsett vann. Kok opp under omrøring, og juster varmen så det småkoker til det tykner til litt fast konsistens. Bland inn litt god, kaldpresset olje.

Tilsett eventuelt det du (eller barna dine) måtte ønske for ekstra smak, konsistens og ikke minst næringsverdi.

Hjemmelaget texmex-krydder

$
0
0


Jeg har for lengst kuttet ut å kjøpe det "vanlige" tacokrydderet. Jeg synes rett og slett det er altfor salt, og dessuten inneholder det tilsetninger som jeg heller ikke er begeistret for. En god stund brukte jeg den økologiske kryddermiksen fra Santa Maria (grønne poser).

Siden har jeg prøvd meg på noen varianter av hjemmelaget texmex-krydder - det er tross alt skammelig enkelt å bare mikse sammen noen krydder som man uansett (eller stort sett) har i eget kjøkkenskap… For ikke å snakke om hvor billig det er!

Denne krydderblandingen er den jeg er aller mest fornøyd med. Jeg har tatt utgangspunkt i en oppskrift jeg fant på bloggen Family fresh meals. Jeg droppet chiliflak og halverte saltmengden (førstnevnte for at den ikke skal være så sterk for våre to små poder). Smaken er virkelig bra og autentisk, akkurat slik ekte texmex-krydder skal smake!


Du trenger følgende:

3,5-4 ss chilipulver
2 ss spisskummen
2 ts paprika
2 ts oregano
2 ts hvitløkspulver
2 ts salt
1-2 ts svart pepper
1 ts løkpulver

Bland krydderne og ha på rent glass med tett lokk. Smak eventuelt om du trenger å justere styrken med litt ekstra chilipulver eller svart pepper.

Og vips; ferdig!

Hvis du ikke bruker opp krydderet i løpet av noen få måneder, kan krydderet oppbevares i fryser.


Sommerlig pastasalat med aprikoser

$
0
0


En kjempefin måte å lage en god og sommerlig salat på, er enkelt og greit å tilsette frukt. Forleden fant jeg noen flotte, friske aprikoser på min lokale Meny-butikk, og de fikk innpass i denne deilige men superlettvinte salaten som jeg lagde nå i pinsehelgen. Den ble servert til gode lammepølser, men passer generelt til både kjøtt og fisk.

Salaten var en økologisk ferdigpakke med fire ulike typer salat som jeg også har funnet på Meny i det siste, og som jeg har lagt min elsk på…

Får du ikke tak i aprikoser, kan du bruke nektariner eller fersken i stedet.


Du trenger følgende til tre-fem personer: 

2-300 gr tørket pasta etter ønske
2-3 ss sitronolje
1-2 ss mangoeddik (kan sløyfes)
Ca 100 gr blandet grønn salat
4-5 friske aprikoser
(Salt)

Pasta kokes etter anvisning på pakken. Vannet helles deretter av, hell over litt sitronolje og eventuelt mangoeddik om du har, og la pastaen få avkjøle seg litt.

Salaten vaskes og has i en romslig salatbolle.

Aprikosene deles i båter (fjern steinene).

Bland pastaen og aprikosbåtene sammen med salatbladene. Dryss eventuelt over litt salt om ønskelig.

Serveres til gode pølser, kjøtt eller fisk. Vel bekomme!


La humla suse!

$
0
0

Se der ja - jeg hadde ikke før fått salvien i jorda før humla var på plass!

Matinteressen fikk meg til å begynne å blogge om mat. 
Matbloggingen har gjort meg mer interessert i gode råvarer. 
Interessen for gode råvarer har vekket interessen for hvor de kommer fra og hvordan de har blitt til.
Interessen for råvarenes opprinnelse har gjort meg oppmerksom på en lodden og fin liten skapning:

Nemlig humla!

De siste månedene har jeg lest flere artikler om at humlebestanden er truet og står i fare for å bli utryddet, og at flere humlearter allerede ikke eksisterer lenger. Humla er en svært viktig liten hjelper i naturen; den bidrar med pollinering slik at vi får frukt, grønnsaker og andre vekster. Uten humla risikerer vi at både matproduksjon og økosystemer kollapser. Så det er i alles interesse, både din og min, at humla får tilstrekkelig "tumleplass" og gode levekår.

Så jeg har bestemt meg:
Jeg vil gjøre det jeg kan for at hagen vår skal bli en mest mulig humlevennlig sone. Jeg hadde et område i blomsterbedet som uansett var modent for opprydding, så i går dro jeg ut for å kjøpe humlevennlige planter. Jeg kom hjem med revebjelle, flere typer salvie, og prunella, og flere kommer nok senere også. Fra før har jeg blant annet lavendel som også er yndet "mål" for humla. 

Endel eksempler på andre humlevennlige planter:
Lyng, krokus, forglemmegei, campanula (klokkeblomster), ridderspore, liljekonvall, rhododendron, iris, akeleie, syrin, gyvel, blomkarse, solsikke, prestekrage, rosespirea, asters, urteplanter som timian, meriam og rosmarin, valmue, kløver, storkenebb, flere typer bærbusker, enkelte peoner og endel roser. Dette er "åpne" blomster hvor humla rett og slett slipper til der den skal.

Eksemplene har jeg stort sett funnet på Moseplassen, en hageblogg med mye nyttig og fin hageinfo, hvor jeg med dette blogginnlegget deltar i Humlestafetten 2014. Naturvernforbundet har også en god artikkel om temaet. 

Om du har stor hage eller en liten balkong - alle kan være med å gjøre sin lille innsats gjennom å plante humlevennlige planter. Og for all del; ikke bruke giftige sprøytemidler som Roundup...

Er du med?

Revebjelle

Salvie

Prunella

Salvie

Revebjelle

Kokossorbet - kokosiskrem

$
0
0

Kokossorbet med et dryss kokosflak… Nam, dette er godt!

Sommersesongens første ladning med iskrem er herved laget! Strengt tatt er dette en sorbet, siden det er brukt vann/sukkerlake i oppskriften. Men fyldig og god er den uansett, og oppskriften er utrolig enkel med kun tre ingredienser.

Kokossorbet eller kokosiskrem har lenge stått på gjøremålslisten min - jeg elsker det meste som inneholder kokos! Jeg tok utgangspunkt i Eyvind Hellstrøms oppskrift på kokossorbet fra boken "Iskremfabrikken", men har erfart tidligere at han må være svært glad i det søte… Så jeg brukte faktisk i underkant av halvparten så mye sukker, samt litt mindre vann. Oppskriften under er økt med 50% i forhold til i boken.

Bruk for all del en god kokosmelk! Min favoritt (som jeg har nevnt noen ganger før) er Santa Maria sin økologiske. Den er så silkemyk i konsistensen, og det fortjener jo en god sorbet, ikke sant??


Du trenger følgende til 4-6 personer:

2,5 dl kaldt vann
140 gr rørsukker
6 dl god kokosmelk (1,5 boks)

Ha vann og rørsukker i en kasserolle, og varm opp til sukkeret har løst seg opp i vannet. Tilsett kokosmelken, og rør med visp til den har løst seg helt opp. Bruk eventuelt stavmikser eller blender for å få en helt jevn og fin masse.

Avkjøl i kjøleskap til røren er helt KALD.

Hell røren i iskremmaskin, følg instruksjonene for din maskin. Kokosiskremen bør gjerne settes i fryseren i 2-4 timer før den får riktig konsistens.

Har du ikke iskremmaskin, kan du sette røren i fryseren, men da må du røre jevnlig til sorbeten/iskremen er tilstrekkelig fryst, så den ikke danner harde iskrystaller (ca hvert 20. minutt i noen timer, du merker når konsistensen begynner å bli litt "fast" og ikke klarer å røre mer). 

Sorbeten smaker aller best når den er nylaget, men kan oppbevares i fryser noen uker. Ta den opp ca en halvtime før servering.

Dryss gjerne litt revet kokos eller sjokolade over. Vel bekomme!


Stekebrett fra iPinium (anmeldelse)

$
0
0

For litt siden ble jeg kontaktet av iPinium, et svenskbasert selskap som blant annet produserer og selger høykvalitets stekebrett. Stekebrettene er laget av en patentert aluminiumslegering med svært gode varmeledende og -bevarende egenskaper. Dessuten har de et slippbelegg som tåler 260 grader, og som gjør at det ikke er nødvendig å bruke fett ved steking og baking.

I flere år har iPinium levert produkter til storkjøkken i en rekke land inkludert Frankrike og USA, men nå ønsker de også å rette seg mot privathusholdninger. I den anledning fikk jeg en hyggelig forespørsel fra iPinium Norge om å teste ut produktene, som den (foreløpig) eneste matbloggeren i Norge, og det takket jeg med glede ja til.

Nå har jeg hatt endel testrunder med stekebrettene og tilberedt forskjellige typer mat, og jeg må si jeg er imponert over egenskapene! Jeg kan gå god for følgende:
  • Tilberedningstiden reduseres, til dels betydelig, avhengig av hvilken mat man lager
  • Det er ikke behov for å bruke fett ved steking eller baking, på grunn av slippbelegget
  • Brettene er svært enkle å rengjøre etter bruk


Jeg har testet følgende produkter:


Universalpanne størrelse medium med høy kant (325 x 265 x 60 mm)

Tosidig grill-/stekebrett; grillriller på ene siden og jevn overflate på andre siden

Eggebrett med fordypninger

Stekebrettene plasseres på en rist i stekeovnen. De kan anvendes enten "kalde" eller forhåndsoppvarmet, i sistnevnte tilfelle lar du brettet stå i stekeovnen mens det varmes opp. Forhåndsoppvarming gir ekstra god varmeeffekt, og jeg har inntrykk av at det særlig har betydning for grill-/stekebrettet, men det går fint å benytte platene fra kald tilstand også.

Bruk kjøkkenredskaper av plast eller tre på brettene, så ikke slippbelegget blir ripet eller skadet.

Bruk varmluft hvis du skal lage større mengder mat, eller dersom du vil steke i to høyder (dvs tilberede mat på to brett samtidig). Ellers kan du fint bruke vanlig over/undervarme, jeg har stort sett benyttet det.

Normalt trenger man ikke snu råvarene, med mindre man steker eksempelvis tykke kjøttstykker, eller ønsker "direkte" bruning på begge sider (for eksempel på grillbrettet).


Her er de produkttestene jeg har utført (med produkt i parentes):


Saftig grov focaccia (universalpanne)


Jeg har laget min saftige grove focaccia utallige ganger. Jeg kan nærmest måle opp ingrediensene i blinde og i søvne, og i min stekeovn bruker den 23 minutter på 250 grader for å bli ferdig.

Første forsøk:
Jeg brukte universalpannen for å teste focaccia-oppskriften min, som aller første test av produktene. Siden pannen er omtrent halve størrelsen av en vanlig langpanne, halverte jeg oppskriften. Jeg brukte verken olje eller bakepapir som jeg normalt pleier, og helte bare deigen rett i "kald" panne (dvs ikke oppvarmet på forhånd), og plasserte pannen på en rist i stekeovnen.

Focacciaen var ferdig på 17 minutter på 250 grader. Det er godt mulig at en universalpanne i stor størrelse ville trengt noe lenger tid (som følge av selve størrelsen), men dog... Den nystekte focacciaen lå regelrett helt "løs" i pannen, til tross for intet bruk av fett eller bakepapir, så det var lekende lett å hvelve den ut.

Andre forsøk:
Denne gang var focacciaen ferdig på kun 15 minutter. Muligens hadde stekeovnen høyere temperatur eller bedre effekt, selv om jeg stilte den inn på 250 grader som jeg alltid pleier.

Oppsummert:
  • 250 grader i 15-17 minutter, til focacciaen er fint gylden på overflaten
  • Steketiden ble redusert med 25-35%
  • Ta focacciaen ut av pannen og legg på rist for avkjøling


Ovnsbakte torskeloins (universalpanne)


Ovnsbakt fisk er noe jeg lager ofte. Jeg forhåndsvarmer stekeovnen til 160 grader, og "baker" fisken til den er akkurat gjennomstekt og begynner å flake seg. Da sikres et saftig og godt resultat hver eneste gang. Torskeloins er gjerne litt tykke filetstykker, og trenger typisk 14-15 minutter i vanlig ildfast form.

Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 160 grader. Torskeloins ble lagt i "kald" universalpanne, sprinklet med extra virgin olivenolje og drysset med litt salt og pepper. De trengte 10 minutter for perfekt resultat.

Oppsummert:
  • 160 grader i ca 10 minutter var perfekt til torskeloins
  • Steketiden ble redusert med ca en tredjedel
  • Tynnere torskefileter vil gjerne trenge litt kortere tid, se an fisken etter 7-8 minutter


Speilegg (eggebrett)


Jeg tenkte at egg koagulerer ved relativt lav varme, og valgte derfor å ha de rå eggene på "kaldt" eggebrett, så de ble gradvis oppvarmet. Jeg tok sjansen på en ovnstemperatur på 200 grader i 5 minutter, og speileggene ble helt perfekte.

Oppsmmering:
  • Jeg "kakket" ett og ett egg i et kjøkkenglass først, da ble det enkelt å "helle" dem i hver sin fordypning i eggebrettet
  • Det er overhodet ikke behov for å bruke fett, det er svært enkelt å få speileggene ut av fordypningene på grunn av de skrå, avrundede kantene
  • Ta eggene ut av brettet med en gang de er ferdige, ellers fortsetter de å steke
  • Om du liker speilegget stekt på begge sider, så snur du det bare på brettet med en stekespade i plast


Omelett (eggebrett)


Første forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 225 grader. Til fire porsjonsomeletter brukte jeg 6 middels store egg (1,5 egg på hver). Jeg pisket eggene sammen, tilsatte litt salt og hvitløkspepper, og fordelte i fire fordypninger i eggebrettet så de ble neste fulle, fett ble ikke brukt. Det var fort gjort å søle da eggebrettet skulle settes inn i stekeovnen… Etter ca seks minutter var omelettene gjennomstekt og klare til servering, og de var svært enkle å ta ut av formene med stekespade.

Andre forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 200 grader, jeg brukte 7 middels/store egg til fem porsjonsomeletter. Jeg pisket eggene sammen, tilsatte litt salt og hvitløkspepper, som første gang. La inn eggebrettet på rist i ovnen, og deretter helte i de piskede eggene - det gikk som smurt, intet søl! Fordypningene ble litt fullere denne gangen enn forrige, sikkert fordi eggene var litt større. Omelettene fikk steke ca 6 minutter til de var akkurat gjennomstekt på overflaten.

Oppsummert:
  • Jeg anbefaler å steke omelettene på 200 grader, da blir de merkbart saftigere enn ved 225 grader
  • Legg eggebrettet på rist i ovnen først, og fordel deretter de piskede eggene i fordypningene, da slipper du søl
  • La omelettene steke til de akkurat er stivnet på overflaten, da bevarer de mest mulig saftighet


Ovnsstekte lammepølser (grillbrett)


Første forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 250 grader. Grillbrettet ble lagt inn med pølsene på tvers av rillene uten noe fett. Etter noen minutter "freste" det godt i stekeovnen, og pølsene hadde faktisk sprukket på undersiden, jeg justerte da varmen ned til 225 grader. De fikk steke på ene siden i 10 minutter, før jeg snudde dem og lot dem ettersteke noen minutter til.

Det tok litt lenger tid enn planlagt før vi fikk spist, og jeg trodde pølsene hadde rukket å bli godt lunkne på det tidspunktet. Men de var overraskende varme - nesten for varme til at mine to små barn kunne spise dem… Pølsene ble ganske "ruglete" i overflaten - jeg mistenker at kombinasjonen av temperatur og steketid ble i meste laget. Men de ble bemerkelsesverdig saftige og smakfulle! Datteren vår på snart fire kommenterte at det var de beste pølsene vi hadde hatt til middag.

Andre forsøk:
Stekeovnen ble forvarmet til 225 grader, ellers samme prosedyre som over. Pølsene fikk ikke samme saftighet denne gangen som på første forsøk.

Oppsummert:
  • Det er svært lettvint å steke pølser på denne måten i forhold til i stekepanne, de passer seg selv
  • Og ikke minst er det supert å slippe å bruke fett til selve stekingen
  • Jeg anbefaler forhåndsvarmet grillbrett på 230-240 grader, stek pølsene til de får brunet grillmønster og er godt varme
  • Pølsene trenger ikke snus med mindre du vil ha grillmønster på begge sider


Ytrefilet av okse (grillbrett)


Ta kjøttet ut fra kjøleskapet i god tid før det skal stekes, så det rekker å bli bortimot romtemperert (30-60 minutter).

Stekeovnen forhåndsvarmes til 250 grader med grillbrettet i. Tørk kjøttet godt med kjøkkenpapir, dryss over salt og pepper på begge sider.

Stek ytrefiletene på grillbrettet i 4-5 minutter på ene siden, avhengig av tykkelsen, til det får fint grillmønster. Snu og stek 2-4 minutter på andre siden, til filetene er passe rosa i kjernen.

Oppsummert:
  • 250 grader, stek 4-5 minutter til de får fint og godt brunet mønster på ene siden, snu og stek dem noen få minutter til, til ønsket kjerne
  • Det er ikke behov for å bruke olje eller smør
  • La filetene få hvile tildekket i 5-10 minutter, pakk gjerne inn i aluminiumsfolie


Ovnsbakte poteter og søtpoteter (grillbrett)


Poteter ble delt i to på langs, de ble da ca 2 cm tykke. Søtpotet ble skrelt og kuttet i 1-1,5 cm tykke skiver. Vanligvis steker jeg poteter & søtpoteter på 200 grader, og de er ferdige og flott gyldne etter ca 50 minutter.

Siden jeg ønsket grillmønster på potetene, fikk grillbrettet forhåndsvarme seg i ovnen på 250 grader. Jeg la potetene med snittflaten ned på den varme grillplaten. Både potetene og søtpotetskivene fikk steke 15 minutter på ene siden, før jeg snudde dem og lot dem steke ca 10 minutter på andre siden med snittflaten opp, 25 minutter til sammen altså.

Oppsummert:
  • 250 grader er passe temperatur, 15 minutter på ene siden, snu og stek til de poser seg opp
  • Potetene fikk flott grillmønster og ble skikkelig møre og gode
  • Det er ikke behov for å bruke olje


Ristet brød (grillbrett)


Første forsøk:
Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 200 grader med grillbrettet i. Skiver av grovt brød fikk steke 5 minutter på hver side. De fikk ikke tydelige striper men ble lett gyldne, perfekt sprø, og fortsatt litt myke inni.

Andre forsøk:
Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 250 grader med grillbrettet i. Skiver av grovt brød fikk steke ca 5 minutter, da var de lett gyldne og godt sprø.

Oppsummert:
  • 200 grader virker å være litt lavt, da tar det lenger tid å få skivene ferdig
  • Forhåndsvarm stekeovnen til 230-250 grader, la skivene steke noen minutter til de er passe gyldne


Ovnsstekt bacon (grillbrett)


Stekeovnen ble forvarmet til 250 grader med grillbrettet i. Baconskiver (delt i to, de var ganske lange) fikk steke ca fire minutter på ene siden, og ca tre minutter på andre.

Oppsummert:
  • 250 grader med forhåndsoppvarmet grillbrett, legg på bacon og stek noen minutter til det er passe brunet, tiden avhenger litt av fettinneholdet i baconet
  • Det er overhodet ikke behov for å bruke stekefett
  • Du trenger ikke snu baconet slik jeg gjorde, det går helt fint å steke det ferdig kun på ene siden (det blir bare en smaksak)


Pizza (stekebrett)


Normalt når jeg lager pizza "italian style", steker jeg den på 300 grader. Da tar det typisk 13-15 minutter å få den ferdig stekt. Tidligere stekte jeg pizza på 230 grader og brukte 20-25 minutter på å få den ferdig stekt, men da fikk jeg den ikke spesielt sprø (det var derfor jeg fant ut å bruke max varme for å "etterligne" italiensk pizza).

Stekeovnen ble forhåndsvarmet til 250 grader, uten å forhåndsvarme stekebrettet. Jeg foretrekker å "trykke" deigen ut for hånd på stekeplaten, og da er det litt "praktisk" at platen ikke er forvarmet (så man ikke risikerer å brenne seg).

Jeg lagde en italiensk pizza på ekte Abruzzo-vis, med potet og rosmarin. Pizzaen tok lenger tid å steke enn jeg hadde forventet, selv om jeg brukte lavere temperatur. Jeg tok den ut etter 17 minutter, da var den lett gylden. Men på den annen side; dette er den sprøeste pizzabunnen jeg noensinne har fått til hjemme!

Oppsummert:
  • Bruk max varme som brettene tåler (260 grader)
  • Hvis du liker å bake ut pizzabunnen før den legges på brettet, så kan du med fordel forhåndsvarme stekebrettet først; ta det ut av stekeovnen (husk grytekluter) og sett på et varmebestandig underlag, legg på pizzabunnen og fyll oppå, og sett i ovnen
  • Pizzabunnen blir ekstra sprø og god

Toåringen var særs fornøyd med deilig sprø pizza!


Summa summarum:

Alt i alt er jeg svært godt fornøyd med disse stekebrettene. Det aller viktigste for meg er at de har gode steke- og bakeegenskaper, og slippbelegget imponerer både i forhold til at man ikke trenger stekefett, og også i forhold til rengjøring. I den grad stekingen / bakingen tar kortere tid, så anser jeg det som en ren bonus.

Universalpannene kommer i ulike størrelser, og med høye og lave kanter. Jeg synes helt klart det er en fordel å ha høye kanter, da har man stor valgfrihet i anvendelsen av dem. Lag gjerne omelett i den om du har mange gjester. Bruk den til lasagne, fløtegratinerte poteter, fiskegrateng eller andre middagsretter i form. Eller til brød, kaker, paier, og så videre.

Eggebrettet kan selvfølgelig brukes til andre ting enn bare egg... Lag røstipoteter, sveler / lapper, cookies, minipaier, og ellers alt som du ønsker en fin og rund form på.

Særlig grill-/stekebrettet måtte jeg "lære å kjenne" litt, i alle fall med tanke på å få et fint grillmønster på maten. I starten gjorde jeg etpar forsøk på tilberedning av råvarer ved 200 grader, men fant fort ut at temperaturen helst bør ligge på 225-250 grader, avhengig av hva man tilbereder. Grill-/stekebrettet er ganske tykt i forhold til de andre brettene, muligens fordi det skal "magasinere" varmen ekstra godt. Men det var spesielt gøy å se at ovnsbakte poteter var unnagjort på omtrent halve tiden av hva jeg ellers pleier å bruke.

Stekebrettene kan bestilles via nettbutikk på http://www.ipinium.se/no/.


Ovnsbakt torsk med nektarin- og myntesalsa

$
0
0


Denne retten er bare så sommerlig frisk og fruktig som det går an! 
Enkel å lage er den også. 

Med nektariner, mynte, vårløk, litt limesaft og extra virgin olivenolje er salsaen en "høydare" sammen med torsken og couscousen. Du kan gjerne servere ris til i stedet, men jeg vil absolutt anbefale couscous. Vil du servere retten som en ekstra god middag, så velg gjerne torskeloins.

Start med Salsaen, så får den stå og godgjøre seg mens resten av maten tilberedes. 


Du trenger følgende til 3-4 personer:

4-5 søte modne nektariner (skal være lett myke)
1-2 vårløk
15-20 mynteblader (evt etter smak)
Saft av lime (1/4-1/2 lime)
2-3 ss extra virgin olivenolje

6-800 gr torskefilet (gjerne loins)
Extra virgin olivenolje
Salt
Pepper

Couscous til tre-fire personer

Nektariner kuttes i terninger. Vårløk finsnittes i millimetertynne ringer. Mynteblader finkuttes. Ha alt i en bolle, skvis over litt limesaft og tilsett extra virgin olivenolje. Bland sammen, og la salsaen stå og godgjøre seg mens resten av middagen tilberedes.

Stekeovnen forvarmes til 160 grader.

Torskefilet deles i passe porsjonsstykker, og has i en ildfast form. Sprinkle over litt extra virgin olivenolje, og dryss over litt salt og pepper. Ovnsbakes i 12-15 minutter, til fisken er akkurat gjennomstekt og begynner å flake seg.

Couscous tilberedes etter anvisning på pakken. Den tar typisk 4-5 minutter.

Server torsken med nektarin- og myntesalsa og couscous til. Vel bekomme!


Nydelig god sjokoladesmørkrem!

$
0
0


Her, kjære leser, har du en virkelig god sjokoladesmørkrem! 

Sjokoladesmørkrem bruker du som fyll i kaker, samt til å trekke kaker med, for eksempel før du legger på marsipan eller fondant. Er du glad i cupcakes så er den fin å bruke som topping.

Jeg har laget sjokoladesmørkrem noen ganger, men synes at den smaker litt vel mye smør. Alternativet er å "kompensere" med mer melis, men da blir kremen altfor søt etter min smak - generelt bruker jeg jo forholdsvis lite sukker når jeg lager kaker og desserter. 

For litt siden satt jeg og googlet, i forbindelse med at jeg skulle lage kake til den forestående fireårsdagen i heimen. Jeg kom over et blogginnlegg hos Hanne's kaker, forøvrig en bloggvenninne av meg, og så at hun bruker egg i sin smørkrem. Så jeg tenkte at det måtte jeg rett og slett prøve!

Så her er sjokoladesmørkremen, basert på min egen oppskrift men med egg - og dette er uten tvil den beste jeg har laget, og kanskje også smakt! Fortsatt akkurat passe søt etter min gane, men nå også helt perfekt balansert i smakene på grunn av eggene. 

Tusen takk for godt tips, Hanne:-) 


Du trenger følgende:

200 gr melis
200 gr smør
200 gr mørk sjokolade (70%)
2 egg

Ta smør og sjokolade ut av kjøleskapet i god tid, noen timer eller kvelden før, slik at de får bli helt romtempererte. Eggene foretrekker jeg å ha kalde, da bidrar de til at smørkremen svales litt ned og får litt fastere konsistens etter første pisking. 

Melis og smør piskes til en lys og fin krem i kjøkkenmaskin, det tar ca 4-5 minutter.

I mellomtiden hakkes sjokoladen, og smeltes over vannbad. Ikke la bollen med sjokoladen få kontakt med det varme vannet - sjokoladen kan bli brent på relativt lav varme. Rør jevnlig i sjokoladen, slik at den blir jevn og oppløst før den blir varmere enn nødvendig. Sett den smeltede sjokoladen til side så lenge.

Tilsett så ett og ett egg om gangen i kremen, pisk sammen mellom hver gang.

Tilsett den smeltede sjokoladen i en tynn stråle i den piskede smørkremen, og pisk sammen til all kremen er fint og jevnt blandet.

Og vips - sjokoladesmørkremen er ferdig!

Lynet McQueen kake - Lightning McQueen (barnebursdag)

$
0
0


Når jentungen bestiller Lynet-kake til 4-årsdagen sin, ja så blir det Lynet-kake!

Lynet, eller Lightning McQueen, er frontfigur i den Oscar-nominerte filmen Biler (Cars). De aller fleste små og større barn vet veldig godt hvem Lynet er…

Jeg lagde for så vidt en marsipanfigur av Lynet på bursdagskaken til minstemann tidligere i år, men en slik 3D-kake som dette har jeg aldri laget før. Det finnes visstnok maler man kan printe ut på nettet til slike Lynet-kaker (og helt garantert til andre 3D-kaker også), men jeg fant bare min egen måte å gjøre det på som funket for meg. Jeg tok utgangspunkt i en liten Lynet lekebil som ungene har, og ganget opp målene med fire til en passe størrelse på kaken. Her er målene jeg brukte:

 Lekebil mål:
Total lengde: 7,5 cm
Lengde panser: 2,3 cm
Lengde "førerhus": 4 cm
Lengde bakpart/spoiler: 1,2 cm
Bredde front: 3,5 cm
Bredde midten: 3,3 cm
Bredde bak: 3,7 cm
Høyde panser: 2,2 cm
Høyde tak (over bakke): 2,5 cm
Høyde tak (over panser): 0,8 cm
Høyde bak/spoiler: 2,3 cm

Kake mål:
Total lengde: 30 cm
Lengde panser: 9,2 cm
Lengde "førerhus": 16 cm
Lengde bakpart/spoiler: 4,8 cm
Bredde front: 14 cm
Bredde midten: 13,2 cm
Bredde bak: 14,8 cm
Høyde panser: 8,8 cm
Høyde tak (over bakke): 10 cm
Høyde tak (over panser): 3,2 cm
Høyde bak/spoiler: 9,2 cm

Jeg brukte følgende:
  • En standard sjokoladekake i standard langpanne (med seks egg)
  • En porsjon sjokoladesmørkrem
  • 7-800 gr marsipan (figurmarsipan anbefales, den er smidigere å jobbe med)
  • Litt hvetemel ved utkjevling av figurmarsipan
  • (Litt melis ved utkjevling av ekte marsipan)
  • Gelefarger (fra Wilson) til å farge marsipanen med (rød, svart, gul)
  • Kjevle til å kjevle ut marsipanen
  • En skarp liten kniv til å skjære ut delene til kaken med

Selve langpannekaken ble laget helgen før og fryst ned, og tatt opp for utskjæring og pynting dagen før servering. Du kan fint begynne å skjære i den når den er frossen, du trenger bare en skarp og god kniv. 

Sjokoladesmørkremen ble laget etpar dager på forhånd og oppbevart i kjøleskap. Ta den ut i god tid før kaken skal pyntes, gjerne en time eller to i forkant, så den rekker å bli romtemperert.

Jeg skar ut stykker fra langpannekaken basert på målene over. Her får du en detaljert beskrivelse av hvordan jeg gikk frem:

To like kakedeler ble skåret ut til hovedskroget på bilen 

Kortlengden på en standard langpanne er i overkant av 30 cm lang, ergo passet det perfekt å skjære ut lengden på bilen langs kanten på denne "kortsiden". Med utgangspunkt i kakemålene over skar jeg da ut først ett stykke på 30 x 15 cm. "Hjørnene" fremme på bilen ble avrundet, et parti på midten av langsidene fikk litt "innsving, og bakerst ble det også skåret av litt "innsving".

Deretter la jeg dette første stykket oppå langpannekaken igjen (det som var igjen av den), så langt ut til siden som mulig (for å utnytte langpannekaken best mulig), og kunne da skjære ut samme form på stykket enkelt og greit.

Kakedelene er skåret ut, og har blitt skjært i fasong

Av det som var igjen av langpannekaken skar jeg ut "førerhuset" og en hekkspoiler bak. Jeg måtte bruke to deler til førerhuset, men det er ikke noe problem, kaken blir fin som bare det etter hvert! Jeg modellerte kaken med kniven, særlig fremme på panseret som fikk en "fordypning" på midten samt ble rundet av på sidene.

Når alle kakedelene var skjært ut, ble de "limt" sammen med et lag sjokoladesmørkrem (ca 1/2 cm tykt) mellom alle delene...


…og etterpå fikk hele kaken et lag med sjokoladesmørkrem utenpå.

Og så var det tid for den krevende marsipanen da…

Marsipanen ble farget rød med gelefarge som ble knadd godt inn. Jeg brukte i utgangspunktet 400 gr ekte marsipan til denne jobben. Men for det første fant jeg ut av dette var for lite til å dekke hele kaken med god margin, og for det andre fant jeg ut av ekte marsipan (med høyt mandelinnhold) er lite smidig og elastisk å jobbe med…

Så da blandet jeg inn ca 200 gr figurmarsipan sammen med den ekte marsipanen. Da ble den litt smidigere, og jeg fikk nok mengde utkjevlet marsipan. Men; den ble ikke smidig nok til at jeg fikk formet marsipanen så jevnt og fint rundt hjørnene og i kriker og kroker på kaken som jeg skulle ønske. Den revnet litt noen steder, og fikk noen folder andre steder særlig rundt bakhjørnene… Endel av dette blir uansett dekket av pynten som kommer på etterpå da, så resultatet ble ikke så ille når alt kom til alt...

Men lærdommen min er; selv om ekte marsipan smaker bedre, så blir resultatet mye finere om du bruker figurmarsipan. Neste gang jeg lager 3D-kake bruker jeg nok kun figurmarsipan, eller hovedsaklig det (avhengig av formen på kaken).

Jeg brukte figurmarsipan til øvrig pynt på kaken.

Tips: Når du kjevler ut figurmarsipan, er det lurt å drysse litt siktet hvetemel på begge sider av leiven, da blir den ikke så klissete, og den blir mer medgjørlig å arbeide med. Det er ikke så mye som skal til, så vær forsiktig med mengden, ta litt og litt om gangen!

Det ble noen folder her og noen revner der, men marsipanen er i alle fall kommet på kaken!


Litt av marsipanen ble farget svart, nok til hjul og vinduer.

Jeg trillet fire like store runde kuler, og trykket dem litt flate til hjulene. Jeg plasserte ett og ett hjul inn mot skroget der det skulle være, brukte det som mal og skar ut den røde marsipanen, for deretter å feste hjulet i "åpningen" (da blir ikke hjulene liggende fullt så "utenpå" resten av skroget).


Resten av den svarte marsipanen ble kjevlet ut og skåret ut til vinduer på sidene og bak. Samt til øyne (se bildet under). Fukt baksiden på marsipanstykkene med litt vann på fingeren, og "lim" dem så på kaken.


Ufarget marsipan ble kjevlet ut og skåret ut til frontrute, munn og frontlykter, samt de små prikkene på øynene. Litt av marsipanen ble farget gul, kjevlet ut og skåret ut til øvrig pynt som på bildet over. Skriften ble skrevet på med ferdigkjøpt dekortube.

Og vips; så var kaken ferdig og klar for fireårsdag:-)

Snitt av kaken - her ser du lagene med sjokoladesmørkrem

Ta ut kaken ca en time før servering, så rekker den å bli passe temperert og god i konsistensen. Kaken kan oppbevares noen dager i kjøleskap.

**********

Tips: Restene av langpannekaken og sjokoladesmørkremen må du for all del ikke kaste! Du kan for eksempel smuldre kakerestene, og blande inn restene av sjokoladesmørkremen.
  • Dette kan du nå bruke til cake-pops; du kan forme kuler som festes på pinner, og som deretter blir dyppet i smeltet sjokolade og eventuelt strøssel
  • Eller du kan gjøre som meg; blande det sammen med iskrem som er nok tint til å være myk og medgjørlig. Bland med vanilje- eller sjokoladeiskrem, og på et blunk så har du kjempegod cookies-iskrem:-)


Fritert brosmefilet og calamari (fish'n chips)

$
0
0


Fish'n chips - er det mulig å si at man ikke liker det??

Her i heimen går det under kategorien "snopemiddag". Britene bruker først og fremst torsk eller hyse til fish'n chips, men det går også fint å bruke andre sorter som har litt "fast" konsistens på fiskekjøttet. 

Her har jeg brukt brosmefilet, det er en virkelig god matfisk som kan minne litt om breiflabb. Brosmefileten har en lang "rad" med fiskebein - jeg velger rett og slett å skjære vekk hele raden, så tett inntil beina jeg klarer slik at minst mulig fiskekjøtt går til spille. I tillegg brukte jeg akkar (calamari), for litt variasjon. Dypfryste hele calamaris (squid tubes) fås kjøpt hos asiatiske butikker. 

Dette ble virkelig godt altså!

Potetene ble såkalt "triple-cooked". De ble forkokt kvelden før, avkjølt og satt i kjøleskap. Deretter fikk de en første fritering på formiddagen før de ble avkjølt og satt i kjøleskap igjen. Så ble de fritert ferdig og klar til servering på ettermiddagen. Om du ikke har så mye tid til rådighet, kan du fint forkoke potetene kvelden før, og så fritere dem i én omgang. Tilberedning av trippelkokte poteter kan du lese mer om i innlegget perfekte pommes frites.

Dersom du vil briljere litt kan du lage ketchup og tartarsaus (remulade) selv. Begge deler er enkelt å lage, og kan fint gjøres på forhånd, gjerne en dag eller to i forveien. Men ellers kan du selvfølgelig kjøpe ferdig - det gjorde jeg også denne gangen.

Tidligere har jeg skrevet et blogginnlegg om fish'n chips med detaljert beskrivelse av fremgangsmåte.


Du trenger følgende til fire personer:


Ca 600 gr brosmefilet
Ca 200 gr calamari / akkar (én hel calamari)
1,5-2 liter frityrolje
Salt
(Pepper)

Frityrrøre:
180 gr hvetemel + litt ekstra å vende fiskestykkene /akkarringene i
1 ts salt
2 egg
2 dl Guinness øl

Ved servering:
Malteddik (kan sløyfes)
Ketchup
Remulade/tartarsaus

Potetene:
Om du ikke vil (eller har tid til å) lage trippelkokte poteter, kan du kutte dem i staver eller båter, forkoke dem i 8-10 minutter, for deretter å fritere dem i middels varm frityrolje (ca 160-170 grader) til de er fint gyldne. 

Bruk frityrkoker om du har, eller ha godt med olje i en gryte. Hvis du bruker gryte, kan du enten bruke termometer, eller sette en tresleiv i oljen - etter hvert vil det bruse/boble rundt sleiven - da er oljen varm nok.

Tips: Du kan gjerne vente med å fritere potetene til etter at fisken/akkarringene er ferdig friterte - fisken smaker fortsatt bra selv om den ikke er helt varm, mens potetene er aller best når de er nyfriterte (hvis du trippelkoker potetene, friteres de for andre & siste gang etter at fisken er ferdig).

Fisken:
Skjær bort raden med bein i brosmefileten, så tett inntil beina som mulig, så minst mulig fiskekjøtt går til spille. Du vil typisk sitte igjen med en tynnere og en tykkere fiskefilet (beinremsen sitter ikke langs midten av fileten, men litt til siden for midten). Del fiskefiletene i passe porsjonsstykker. Calamari kuttes i 1/2-1 cm tynne ringer. Tørk eventuelt av med kjøkkenpapir om nødvendig.

Ha litt hvetemel i en skål og vend fiskestykkene og akkarringene i melet så de dekkes helt, da vil frityrrøren sitte bedre på. 

Bruk så et stekepinsett i metall eller en gaffel til å dyppe fiskestykkene/akkarringene i frityrrøren - la dem dekkes helt, for så å la overflødig frityrrøre renne av, før de has i den varme oljen. Pass på at de ikke setter seg fast i risten til frityrgryten eller bunnen av gryten - hvis det skjer løsnes de bare varsomt med en tresleiv eller stekepinsett. La fiskestykkene/akkarringene få fritere i oljen noen minutter til de er lett gyldne. 

Legg de ferdig friterte fiskestykkene/akkarringene over på et fat med kjøkkenpapir så overflødig fett får renne av, dryss over litt salt og eventuelt pepper. Dekk til med aluminiumsfolie mens potetene friteres ferdig. Dryss litt salt over potetene, og eventuelt litt malteddik.

Server den fisken/akkarringene med friterte poteter, ketchup og remulade.

Vel bekomme!

Torskeloins med smak av Italia

$
0
0


Da er jeg og familien vel hjemme igjen etter en finfin Norgesferie! Etter relativt mange kjøttbaserte middager var behovet for fisk tilsvarende stort for en sjømatelsker. Med utgangspunkt i nyinnkjøpte torskeloins og frisk basilikum var tema for middagen satt - det måtte bli en smak av Italia.

Søte, gode, kortreiste Delicioso-tomater dynket i litt balsamico…
Faste, fine torskeloins sprinklet med sitronolje og pinjekjerner…
God italiensk pasta…
Herlig grønn brokkoli…
Og ellers sverger jeg til sitronolje og fikenbalsamico fra Oliviers & Co...

En smakfull & fargerik middag som jaggu også representerer fargene i det italienske flagget, og som er lett og kjapp å lage.


Du trenger følgende til tre-fire personer:

Pasta etter ønske
Extra virgin olivenolje

6-800 gr torskeloins
Sitronolje
Salt
Pepper
2-3 ss pinjekjerner
6-12 gode tomater (antall etter størrelse, jeg brukte norske Delicioso som er halvstore)
God balsamico

3-400 gr brokkoli

Litt frisk basilikum ved servering

Kok opp vann til pastaen.

Forvarm stekeovnen til 160 grader.

Del torskeloins i passe porsjonsstykker, legg dem i en romslig ildfast form. Sprinkle godt med sitronolje over, og dryss på litt salt og pepper, samt pinjekjerner.

Tomatene deles i to og legg dem med snittflaten opp i den ildfaste formen sammen med torskestykkene.  Sprinkle litt god balsamico over tomatene, og dryss på litt salt. Bakes i ovnen i 12-15 minutter til fisken er akkurat gjennomstekt og flaker seg.

Kok pastaen etter anvisning på pakken, slik at den blir noenlunde likt ferdig med fisken.

Del brokkolien i passe buketter, og kok eller damp dem noen få minutter så de blir halvveis møre uten å bli gjennomkokte (jeg foretrekker damping i rist). Sjekk med en skarp kniv at de ikke er harde, men har lett motstand når du stikker i stilken på brokkolien. 

Server torskeloins med bakte tomater, pasta og brokkoli. Benytt kraften som har dannet seg i formen som sky, og dryss over litt frisk basilikum.

Vel bekomme!

Grillet laks med frisk & fruktig couscous-salat

$
0
0


Endelig har jeg funnet økologisk laks!!

Og hvor fant jeg den, mon tro? Jo, i frysedisken hos Rema 1000! Det enkle er ofte det beste, sier de… Jeg forstår det slik at Rema har hatt dypfryst økologisk laks en god stund, men jeg har ikke saumfart frysedisken der særlig grundig på lange tider. Så jeg har ikke funnet den økologiske laksen før jeg aktivt lette etter den, etter tips jeg fikk via andre.

Jeg fikk endret synet mitt på oppdrettslaks etter at jeg leste boken "Sannheten på bordet" av Niels-Christian Geelmuyden, og om du følger lenken kan du lese min omtale av boken. Jeg lovet meg selv å kutte ned på ordinær oppdrettslaks og etterspørre økologisk laks. Den koster mer enn vanlig laks, men med tanke på at laksen har bedre levekår så er det absolutt verdt det, mener jeg. Fremfor å undre (eller ergre) meg over hvorfor den økologiske laksen er dyrere, så velger jeg heller omvendt tilnærming; jeg tenker at det er en grunn til at den konvensjonelle, masseproduserte laksen er så billig som den er…

Økologisk laks har mer plass å boltre seg på, den blir fôret med mat som laks normalt spiser (i motsetning til konvensjonell laks som spiser vegetabilsk kraftfôr, kun fordi det er billig og gir unormalt rask vekst), og den blir ikke proppet med antibiotika. Så det er ikke rart om det koster litt mer å oppdrette laks på "skikkelig" vis. Men den jeg har kjøpt her er fortsatt langt rimeligere enn eksempelvis Salma-laks.

I dag ble det grillet økologisk laks til middag, den hadde mer karakteristisk laksesmak og virket litt fastere i konsistensen enn "vanlig" oppdrettslaks. Den ble servert med en frisk & fruktig couscous-salat med appelsin og mynte. Enkel & rask middag, men akk så godt! 

Ved grilling av fisk foretrekker jeg å legge den i aluminiumsformer, for å unngå at det delikate fiskekjøttet setter seg fast i rillene på grillen. Alternativt kan laksen ovnsbakes i stekeovn på 160 grader i 12-15 minutter.

Økologisk laks fra frysedisken på Rema 1000


Du trenger følgende til tre-fire personer:

300 gr ukokt couscous

5-600 gr laksefilet, helst økologisk (dypfryst laks må tines helt først)
Extra virgin olivenolje
Salt
Pepper

3 appelsiner, helst økologiske
Revet skall fra den ene appelsinen
15-20 store mynteblader
Extra virgin olivenolje

Tilbered couscous etter anvisning på pakken.

Varm opp grillen. Sprinkle extra virgin olivenolje i en aluminiumsform, og legg i lakseporsjoner. Sprinkle extra virgin olivenolje over laksefiletene, og dryss over litt salt og pepper. Grilles på middels varme i 10-15 minutter til laksen er akkurat gjennomstekt (sjekk lett med en gaffel om den flaker seg litt og ikke er "rød" inni, dvs rå).

Den tilberedte couscousen røres så den blir "fluffy" og uten klumper, og has i en romslig bolle.

Den ene appelsinen vaskes godt utenpå skallet. Riv det ytterste oransje skallet (ikke det hvite som smaker bittert) på fint rivjern over i bollen med couscous, mengde skall tilsvarende omtrent halve appelsinen (eller mer om du vil ha ekstra mye smak). 

De tre appelsinene skrelles og kuttes i terninger, fjern eventuelle steiner, og tilsett i couscousen. Finkhakk myntebladene, og tilsett. Sprinkle over litt godt med extra virgin olivenolje over, tilsvarende 2-3 spiseskjeer. Bland couscous-salaten godt sammen.

Server laksen med couscous-salaten til.

Vel bekomme! 

Smakfull bulgursalat med grillede pølser og friske urter

$
0
0


I disse grilltider er det vel mange som titt og ofte har noen pølser til overs eller endt grillmåltid. Og gjerne er ikke mengden som er til overs nok til et helt nytt måltid. 

Da er en mettende & god salat til lunsj eller middag dagen etter tingen!

Bulgur er grovknuste hvetekorn som tåler mye smakstilsetning. Så her har den fått følge av kjøttrike lammepølser fra gårsdagens grilling, mild og snill rødløk, rikelig med hvitløk, sitron, samt hakket mynte og timian. Har du kjøtt eller kylling til overs så funker det også veldig bra i stedet for pølser.

Har du egne urter i hagen eller på balkongen, så bruk dem i rikt monn i slike salater som dette. De setter så god smak på maten, og mer kortreist blir det jo heller ikke! Jeg har en mynteplante i hagen som sprer seg som bare det, det er jo så klart både-og, men om ikke annet så oppmuntrer det meg til å bruke mynte i stadig nye retter slik som denne:)

Tips: Kjøper du friske urter i matbutikken, så plant dem ut i en balkongkasse eller krukke. De varer lenger dersom de får godt med fuktig jord rundt roten, da har du også lenger glede av dem.


Du trenger følgende til 2-3 personer:

3 dl ukokt bulgur
1 rødløk
1 hel kinesisk hvitløk
Olje til steking
2-3 gode kjøttrike pølser (jeg brukte lammepølser)
4 ss extra virgin olivenolje
1/2 sitron
En håndfull friske mynteblader (jeg brukte 15 store)
En håndfull frisk timian
Salt
Pepper

Bulgur kokes etter anvisning på pakken.

Rødløk hakkes og hvitløk grovhakkes. Ha litt olje i en romslig gryte, og stek rødløken og hvitløken på god varme, rør av og til så det ikke setter seg fast. Kutt pølsene i tynne skiver, tilsett, rør sammen, og la steke videre noen få minutter til pølsene blir varme. 

Når bulguren er ferdigkokt, tilsettes den sammen med løken og pølsene, samt extra virgin olivenolje. Tilsett sitronsaft mot slutten av koketiden, bland sammen og trekk av varmen. Hakk mynteblader og timian som tilsettes, og smak til med salt og pepper.

Serveres alene eller med godt brød til. Vel bekomme!

Pastasalat med grillet kylling og sitronmelisse

$
0
0


I serien "Restemat fra grillen" har vi nå kommet til kylling…

I går skrev jeg om hva du kan lage når du har grillede pølser til overs, i innlegget Smakfull bulgursalat med grillede pølser og friske urter. Forleden grillet vi en hel kylling, såkalt ølboks-kylling (som jeg nok kommer til å blogge om ved en senere anledning). Med en hel stor kylling blir det fort kyllingkjøtt til overs for en liten familie som vår, og igjen er salat tingen å lage av restene.

Resultatet ble en enkel pastasalat med stekt paprika og rødløk, og et dryss hakket sitronmelisse fra hagen.

Bruk gjerne de grønnsakene du har for hånden - brokkoli, mais og tomat for eksempel vil også passe godt.


Du trenger følgende til 3-4 personer:

250-300 gr tørr pasta
3-4 ss sitronolje

1 stor rød paprika
1 rødløk (evt vanlig løk)
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
Salt
Pepper

3-400 gr rent, grillet kyllingkjøtt

En håndfull frisk sitronmelisse
God balsamico ved servering

Kok opp vann til pastaen, og kok den etter anvisning på pakken. Bland inn sitronolje når den er ferdig kokt.

Paprika og rødløk kuttes i strimler, hvitløk grovhakkes. Ha litt olje i en stekepanne på høy varme, og stek først paprika etpar minutter, rør av og til men la den brunes i kantene (høy varme gir paprikaen best sødme og smak). Tilsett rødløk og hvitløk, og stek videre 2-3 minutter til løken er blank, fortsatt under omrøring av og til. Dryss over litt salt og pepper, og ha paprikaen/løken over i en romslig bolle.

Det ferdiggrillede kyllingkjøttet (som har vært oppbevart kaldt) trenger du ikke varme. Du bare strimler det med kniv, eller river det med fingrene rett i salaten - jeg gjør sistnevnte. Bland salaten sammen.

Grovhakk sitronmelisse og dryss over, og sprinkle over en god balsamico ved servering. Vel bekomme! 

Viewing all 350 articles
Browse latest View live